Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

100 g białej czekolady 
łyżki masła orzechowego 
1/2 szklanki cukru brązowego
1 jajko
 80 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
1/2 opakowania cukru waniliowego
3 szklanki mąki krupczatki

Czekoladę roztapiamy na parze, cały czas mieszając dodajemy masło orzechowe i masło. Gdy wszystko już ładnie nam się roztopi i zmiesza  wsypujemy cukier i dodajemy jajko. 
Cały czas mieszamy utrzymując wszystko na prze. po dokładnym zmieszaniu dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy. mieszamy i zdejmujemy z pary. dodajemy mąkę, tyle aby konsystencja była spójna ale nie za bardzo lejąca. Jeżeli dodamy za dużo maki masa zacznie nam się kruszyć zanim zaczniemy nakładać na blachę. Do masy możemy dodać  skruszoną czekoladę i fistaszki.
 Na blachę nakładamy masę łyżką stołową wcześniej ja formując w kule. Nie smarujemy niczym blachy. UWAGA! pomiędzy ciastkami muszą być duże odstępy ponieważ ciastka mocno się rozrastają na boki. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 8 min. 
 Gotowe ciastka zdejmujemy z blachy po ostygnięciu.  


Smacznego!! 


Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz oraz za obserwację.
dodasz link do swojego bloga?
na pewno wpadnę i pozostawię po sobie ślad.